I vinterferien 2024 gjorde spurte jeg ChatGPT om den kunne skrive en historie om Adirondack-stolens reise fra Nord-Amerika til Grimstad. Synest selv det ble litt svulstig på slutten, man ganske morsomt.
Skriv en historie på ca 500 ord om hvordan adirondack-stolen har utviklet seg og spredt seg til hele verden som en populær hagestol. Videre at den nå lages i mange verdensdeler/land i ulike varianter og treslag. I Norge er kortreist eik tatt i bruk, noe som har mange fordeler i form av holdbarhet, styrke, finish og den grå patinaen ubehandlet eik får. Høvågstolen med tilhørende bord, fotskammel/krakk som lages i Grimstad er et eksempel på det siste.
I en fjern og øde del av Nord-Amerika, i de bølgende åsene i Adirondack-fjellene, ble en enkel stol født ut av nødvendighet og praktisk sans. Det var på slutten av 1800-tallet at en mann ved navn Thomas Lee, bosatt i Westport, New York, satt og betraktet de majestetiske omgivelsene rundt seg. Han lengtet etter en stol som kunne gi ham komfort og stabilitet samtidig som den passet perfekt inn i den robuste naturen.
Så, med sag og hammer i hånd, satte Lee seg ned og begynte å eksperimentere. Han ønsket en stol som kunne tilpasse seg det ujevne terrenget og gi støtte til kroppen. Etter flere forsøk, fant han endelig oppskriften på det som skulle bli kjent som Adirondack-stolen. Den hadde en bred, skrånende rygg og en romslig sete som tillot brukeren å synke ned og slappe av. Armstøttene var store og flate, perfekte for å hvile en bok eller et glass.
Lee delte sin oppfinnelse med sin venn og lokale snekker, Harry Bunnell. Bunnell, som så potensialet i stolen, tok raskt patent på designet og begynte å produsere den i stor skala. Snart spredte ryktet om den komfortable og robuste Adirondack-stolen seg som ild i tørt gress.
Mens den opprinnelige stolen ble laget av furu, begynte snekkere over hele verden å eksperimentere med ulike materialer og design for å tilpasse den til lokale behov og smaker. I Nord-Amerika ble den populær som hagestol, og det ble produsert varianter i sedertre og lønn.
Etter hvert som interessen for Adirondack-stolen spredte seg globalt, begynte den å bli produsert i forskjellige deler av verden med lokale materialer og tilpasninger. I land som Australia og Sør-Afrika ble den laget av eukalyptus, mens i Asia ble bambus ofte brukt på grunn av sin letthet og holdbarhet.
I Norge, et land med rikelig tilgang på tømmerressurser, fant møbelnekkeren en ny favoritt i kortreist eik. Eikens naturlige styrke, holdbarhet og evne til å utvikle en vakker grå patina over tid gjorde den til det ideelle materialet for utendørs møbler. En håndverker i Grimstad, som tidligere bodde i Høvåg, tok initiativ til å produsere en lokal variant av Adirondack-stolen, kjent som Høvågstolen. Den hadde de klassiske kjennetegnene til den originale designen, men var laget av solid norsk eik og tilpasset norske forhold.
Med tiden ble Høvågstolen et ikonisk stykke norsk utendørsmøbel, elsket for sin enkle eleganse og holdbarhet. Den ble ofte sett i hager og på terrasser over hele landet, og ble fulgt av tilbehør som matchende bord, krakk og fotskamler. Den grå patinaen som utviklet seg på det ubehandlede eiketreet ga hvert møbel et unikt preg, og var et symbol på dets tilpasningsevne til det nordiske klimaet.
I dag fortsetter Adirondack-stolen å være et populært valg for utendørs avslapning over hele verden. Fra de bølgende åsene i Adirondack-fjellene til de fjerne kystene i Norge, har denne enkle, men tidløse designen forvandlet utendørsrom og gitt folk en måte å koble seg til naturen på komfortabelt og elegant vis.
Østreims Treprodukter, Moneveien 17 - 4879 Grimstad (Verksted/lager: Grooseveien 257,4879 Grimstad)
Mail: knut@hagestol.no, tlf: 918 66415 Org.nr: 982 974 348