fbpx

Gi stolen litt kjærlighet

Holdbarhet og vedlikehold

Kjerneved av eik har den beste/lengste holdbarheten av treslag som vokser i Norge. (Se FORENINGEN NORSKE LAUVTREBRUK.) Fra naturens side inneholder eik garvesyre, som fungerer som «impregnering». Ubehandlet eik som står ute i vind og vær vil få en grå patina, tilsvarende som teak og de fleste andre treslag. Det er ikke til å unngå at ubehandlet trevirke, og da spesielt endeveden, får små sprekker når det stadig blir utsatt for fuktighet og tørke.

Hagemøbler som står ute blir skitne av regn og snø. En skikkelig vask en gang om året er derfor nødvendig. Det beste er å gjøre dette om høsten før møblene lagres under tak, og helst inne. Husvask, terrassevask, eller lignende kan dusjes på og virke en stund. Bruk deretter gjerne høytrykksspyler (ikke turbo) eller spyl med vann. En skrubb gjør også god nytte. Det er viktig å skylle av all såpe!

Uavhengig av produkt for behandling (se under) er vask/rens og påføring av soppdreper nødvendig. Møblene må være skikkelig tørre før behandling. Påfør beis/olje vått i vått på et skyggefullt sted. La spesielt endeveden få rikelig. Etter noen timer må du tørke av beis/olje som ikke har trukket inn i trevirket for å unngå at det dannes hinne som senere kan komme til å flasse. Merk deg at selv med denne type behandling vil eik som står ute over tid gråne.

For minst mulig vedlikehold over tid anbefales samme behandling for dine stoler som din terrasse får. Dette vil:

  • Gjøre vask/rens mye lettere og raskere
  • Redusere sprekkdannelse
  • Forlenge møblene levetid

Det er mange produkter på markedet for dette formålet, her henvises det til 2

TYRILIN Terrassebeis

Bruk av terrassebeis kan gi møblene samme lød som terrassen, men vær oppmerksom på at fargen blir «svakere» siden eik er hardt, tett og lite trekker inn.

Owatrol D1

Owatrol fremhever eikens struktur og fargespill. Leverandøren har også andre spennende produkter som TEXTROL (penetrerende trefornyer) og D2/Edelolje for den som vil ha en blank og glatt overflate.

Kontakt Knut